ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΦΑΓΗΤΑ
- Πληροφοριακά Στοιχεία
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΦΑΓΗΤΑ
Διαφορετικές γεύσεις, όμορφες μυρωδιές, πεντανόστιμα φαγητά, ζεστή ατμόσφαιρα είναι μερικά απ’ όσα θα γευτεί, θα μυρίσει, θα αισθανθεί κανείς επισκέπτοντας φίλους και συγγενείς στα όμορφα σπίτια στο Παχτούρι. Τα φαγητά μας είναι ένα μέρος της κουλτούρας και του πολιτισμού μας. Είναι γνωστά σε όλη την Ελλάδα και μαγειρεύονται παντού, όμως εδώ οι κάτοικοι τα δημιουργούν με το δικό τους μοναδικό τρόπο. Ας κάνουμε λοιπόν ένα σύντομο ταξίδι στο Παχτούρι και ας αφεθούμε στις παραδοσιακές γεύσεις γνωρίζοντας ταυτόχρονα την Τρικαλινή κουζίνα.
Χαρακτηριστικό φαγητό του χωριού μας είναι οι χωριάτικες πίτες. Οι νοικοκυρές δημιουργούν πίτες κάθε είδους: χορτόπιτες, τυρόπιτες, κολοκυθόπιτες, κρεατόπιτες, γαλατόπιτες, μπατζίνα, πλαστό κ.α. Οι παραδοσιακές πίτες με το τραγανό χωριάτικο φύλλο και την πλούσια γέμιση από αγνές πρώτες ύλες είναι από τα αγαπημένα μας φαγητά, τα οποία μαθαίνονται από γιαγιά σε εγγονή και έτσι περνάν από γενιά σε γενιά χωρίς ο χρόνος να αποτελεί απειλή για αυτές.
Παραδοσιακή κασόπιτα Ηπείρου
- Πληροφοριακά Στοιχεία
Παραδοσιακή κασόπιτα Ηπείρου
Υλικά
• 500 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 300 γραμ. σκληρή φέτα
• 1 αυγό
• 2 κουταλάκια αλάτι
• 1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
• 4-5 ποτήρια νερό, ή όσο πάρει
• λίγο βούτυρο για άλειμμα
Εκτέλεση
Βάζουμε σε μπολ, το αλεύρι, το αβγό, το νερό, το λάδι και το αλάτι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Το νερό, το προσθέτουμε λίγο λίγο και ρίχνουμε τόσο, ώστε να γίνει ένας μέτριος χυλός, όχι πηχτός αλλά ούτε και πολύ νερουλός.
Θρυμματίζουμε τη φέτα σε χοντρά κομμάτια, την προσθέτουμε στο μείγμα και ανακατεύουμε καλά ώστε να γίνει ένα με τη ζύμη.
Βουτυρώνουμε σχολαστικά ένα ταψάκι και προθερμαίνουμε το φούρνο.
Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί, το απλώνουμε ομοιόμορφα με μια σπάτουλα, περιχύνουμε την πίτα με 1/2 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο και την ψήνουμε για 60 λεπτά στους 200 βαθμούς.
Η πίτα μας πρέπει να γίνει πολύ λεπτή, οπότε κανονίζουμε και ανάλογο ταψί.
Είναι απολαυστική και πάρα πολύ εύκολη στην παρασκευή της.
Info
Πρόκειται για μια παραδοσιακή συνταγή για ηπειρώτικη τυρόπιτα που έχει αρκετές παραλλαγές, γάλα, γιαούρτι και και ξινόγαλα αντί για νερό, αλλά και διαφορετικά ονόματα όπως ζυμαρόπιτα, κουρκουτόπιτα, αλευρόπιτα. Η ονομασία κασόπιτα είναι πάντως βλάχικης προέλευσης αφού η λέξη κάσος σημαίνει στα βλάχικα τυρί.
Μπατζίνα
- Πληροφοριακά Στοιχεία
ΜΠΑΤΖΙΝΑ
ΥΛΙΚΑ:
- 4-5 μικρά κολοκυθάκια
- 1-1.200 γρ αλέυρι για όλες τις χρήσεις
- 1 αυγό
- 1 κούπα καλαμποκέλαιο
- 5 κούπες νερό
- 300-500 γρ τυρί φέτα
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 1 κ.γ. αλάτι
- βούτυρο για το ταψί
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Τρίβουμε τα κολοκυθάκια.
Τα πανιάζουμε με λίγο αλάτι, έπειτα προσθέτουμε και τη ζάχαρη και το χτυπημενο αυγό.
Στην συνέχεια προσθέτουμε το νερό και σιγά σιγά το αλέυρι. [εδώ θέλει προσοχή γιατί αλέυρι με αλέυρι έχει διαφορά στο πως απορροφά τα υγρά] εως οτου πετύχουμε εναν πυχτό χυλό.
Κατόπιν τρίβουμε το μισό τυρί σε χοντρά κομματάκια μέσα στο μείγμα μας.
Βουτυρώνουμε το ταψί και ρίχνουμε τον χυλό μας μέσα. Τον απλώνουμε καλά ωστε να είναι παντού στο ίδιο παχος για να ψηθεί ομοιόμορφα.
Ραντίζουμε παντού την μπατζίνα μας με το καλαμποκέλαιο και τρίβουμε απο επάνω το υπόλοιπο τυρί που κρατήσαμε.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° Κελσίου στον αέρα εως οτου η μπατζίνα μας ροδοκοκκινίσει.
Λίγα μυστικά ακόμα
Τα υλικά παίζουν ανάλογα πως την θέλετε. Μπορείτε να κάνετε πιο αραιό τον χυλό ή πιο πυκνό μπορείτε να μειώσετε το τυρί ή να προσθέσετε και μυζήθρα που θα την κάνει πιο αφράτη την πίτα μας. Ακόμη μπορείτε να μειώσετε το νερό και να προσθέσετε γάλα φρέσκο ή ξινόγαλα γίνετε νοστιμότατη!! Είναι μια πίτα που μπορείς να κάνεις όσες παραλλαγές θες! Μην ξεχνάτε οτι αυτη η πιτούλα τάΐσε οικογένειες & οικογένειες στην κατόχη μιας και τρόφιμα δεν υπήρχαν. Μονο αλέυρι και τυρί μιας και ολοι ειχαν ζώα σπιτι τους! Συνοδέυετε τέλεια με φέτες ντομάτας!!!!!